Janey van Ierland

Dutch pianist and composer, Jeroen van Veen, the leading exponent of minimalism in Holland today, Alan Swanson (Fanfare, 2010)

Jeroen van Veen (1969) volgde zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1993 afstudeerde bij Alwin Bär en Hakon Austbö. Ook volgde hij diverse masterclasses bij Claude Helffer, Hans-Peter en Volker Stenzl en Roberto Szidon. Jeroen speelde als solist met orkest o.l.v. Howard Williams, Peter Eötvös, Robert Craft, Neil Stulberg en Max Pommer en werkte mee aan diverse festivals waaronder, Festival der Kunsten in Bad Gleichenberg (1992), Wien Modern (1993), Holland Dance Festival (1998), Novosibirsk (2002), Vancouver New Music (2005), Miami (1995-heden en Lek Art (1996-heden). Van Veen verleende ook zijn medewerking aan diverse radio-en televisieprogramma’s: AVRO’s Jonge Mensen op het Concertpodium, NOS’ de Nederlandse Musici, IKON, NCRV, TROS/Internet en WTBC-TV (Florida V.S). Ook speelde Van Veen pianorecitals en concerten in Noord- en Zuid Amerika, Europa en Rusland.

Naast pianist is Van Veen ook regelmatig Jurylid van divers concoursen zoals: The Murray Dranoff in de V.S., Steinwayconcours en het International Studenten Pianoconcours. Als pianist en initiator is hij onderdeel van Pianoduo Van Veen, Pianoduo Sandra & Jeroen, International Piano Quartet en het Piano Ensemble.
Als componist/arrangeur maakt Van Veen gebruik van elektronische muziek is sterk geïnspireerd door minimal music met crossovers naar Jazz, Blues, Soundscape, AvantGarde, Techno, Trance en Pop Muziek. Recente werken zijn de 24 minimal preludes die hij schreef van 1999 tot 2006. Deze verschenen integraal op de Cd box Minimal Piano Collection.


Tegenwoordig is Jeroen van Veen directeur van Van Veen Productions, voorzitter van de Simeon ten Holt Foundation, Stichting Piano Mania, artistiek directeur van diverse muziekfestivals in Culemborg, Utrecht, Veldhoven en Miami. Inmiddels heeft Van Veen meer dan 55 Cd’s opgenomen voor diverse labels: Mirasound, Koch, Naxos, Brillant Classics en zijn eigen label PIANO. Opname locaties variëren van Abbey Road Studios tot kerken en concertzalen.
De New York Times omschreef zijn cd o.l.v. Robert Craft met o.a. Les Noces “the best recording ever”. In 2009 kreeg Jeroen een 10 voor de uitvoering en een 10 voor de artistieke kwaliteit van de cd Complete werken piano vierhandig van Erik Satie in de ClassicsToday.com
Sinds 2004 is Jeroen ‘Director of Artistic Development” voor de International Murray Dranoff Two Piano Foundation die gehuisvest is in Miami, V.S.

www.jeroenvanveen.com